Skip to content
Visma | yuki maakt als eerste bedrijf in Europa factuurverwerking veiliger met blockchaintechnologie

Persbericht -

Visma | yuki maakt als eerste bedrijf in Europa factuurverwerking veiliger met blockchaintechnologie

Visma | yuki heeft blockchain technologie verwerkt in haar boekhoudplatform waarmee de echtheid van bonnen en facturen automatisch is te verifiëren. Dit vormt de eerste stap in een volledig veilige automatisering van de factuurverwerking en -betaling.

Spookfacturen zijn steeds lastiger te herkennen. Wil je dit 100% goed doen, dan komt daar veel controlewerk bij kijken, ondanks de hoge mate van automatisering. De ontvanger van de factuur blijft verantwoordelijk voor de controle en verwerking.

Als de verzender een factuur in de blockchain plaatst, is deze niet te veranderen. De factuur die de klant krijgt, heeft een sleutel waarmee deze dankzij technologie van mintBlue vanuit Yuki is te valideren met de factuur in de blockchain. Zijn beide facturen identiek, dan vindt automatische verwerking plaats. Als de factuur is geverifieerd is het zelfs mogelijk om de factuur automatisch te betalen. De software kan dan bijvoorbeeld rekening houden met het beste betaalmoment voor een optimale cashflow.

Nu al kan de factuurverwerking in hoge mate automatisch verlopen. Maar automatisering is niet per definitie veilig. De afhankelijkheid van derde partijen vormt een potentiële zwakke plek. Zo kan een leverancier in de verwerkingsketen gehackt worden, failliet gaan, prijzen sterk verhogen of de dienstverlening beëindigen. En overheden kunnen regels voor standaardisatie van factuurverwerking wijzigen waardoor de automatische verwerking stokt.

Niet afhankelijk van derde partijen

Blockchain is een altijd beschikbare database die niet afhankelijk is van derde partijen. Er is niet één centrale partij die controle heeft over de informatie, waardoor gebruikers er vanuit kunnen gaan dat de informatie correct is en blijft. Ondernemingen kunnen daardoor in een split second valideren of de ontvangen factuur authentiek is. Ook papieren bonnetjes kunnen straks via de blockchain veilig worden verwerkt. De bon krijgt een QR-code mee voordat die naar de blockchain wordt gestuurd. Bij verwerking scant Yuki de QR-code en valideert deze met de QR-code in de blockchain. Daarna vindt automatische verwerking in de boekhouding plaats.

Een 100% geautomatiseerde boekhouding

“Al sinds de oprichting tien jaar geleden werkt Yuki aan een slimme oplossing voor een complex probleem. Door toevoeging van de blockchaintechnologie Non Fungible Token invoicing (NFT) aan ons boekhoudplatform zijn we er zeker van dat inkomende facturen correct zijn. Ook is het mogelijk om altijd een digitale versie van fysieke bonnen op te halen van de blockchain. Zo realiseren we 100% herkenning van papieren bonnen van bijvoorbeeld een tankstation of supermarkt,’’ zegt Jeroen van Haasteren, Head of Products bij Visma | yuki. “Met CEO fraude en andere security-uitdagingen is het belangrijk om 100% te kunnen vertrouwen op inkomende facturen. Met de implementatie van NFT invoicing zetten we een grote stap om onze doelstelling; een 100% geautomatiseerde boekhouding, te realiseren”

Toekomst

Voordat blockchain echt een rol van betekenis kan spelen in een veilige factuurverwerking, zijn er meer softwareleveranciers nodig die NFT invoicing technologie inbouwen in hun facturatiesoftware.

“Vanuit Visma | yuki zijn we hoopvol dat we deze eerste stap naar meer eigenaarschap over je financiële data een succesvol vervolg kunnen geven’’ zegt Rogier van den Heuvel, managing director van Visma | yuki. “Als meer bedrijven volgen met het inbouwen van NFT invoicing technologie in hun software, geeft dit elke factuur een encrypted digitale variant die op te halen is vanaf de blockchain. De herkenning en correctheid is dan altijd 100%. Daarmee kunnen we een groot ongemak gezamenlijk oplossen.”

“Deze initiatieven zie je al in de markt, alleen liggen de data en het verdienmodel altijd bij een externe partij. Met de blockchain heb je deze limitaties niet en blijf je altijd eigenaar over je eigen data. Ook als de bedrijven eromheen zouden verdwijnen,’’ aldus Niels van den Bergh, CEO mintBlue.

Visma | yuki en mintBlue roepen andere dienstverleners op zich ook bij NFT invoicing aan te sluiten om zo samen de administratie makkelijker en veiliger te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Jeroen van Haasteren jeroen.vanhaasteren@visma.com of met Niels van den Bergh niels@mintblue.com.

Meer achtergrond en een uitleg van hoe NFT invoicing werkt, zie je via deze video.

Onderwerpen


Visma | yuki

Yuki is sinds 2007 uitgegroeid tot topspeler op het gebied van boekhoudsoftware, actief in België, Nederland en Spanje. Innovatie is hierin altijd leidend geweest. De vernieuwende aanpak van Yuki heeft onder meer bijgedragen aan de introductie van robotic accounting in de Nederlandse markt. Sinds augustus 2020 is Yuki onderdeel van Visma: Europees leider in cloudbedrijfsoplossingen. www.yuki.nl

mintBlue

mintBlue is een aanbieder van blockchain infrastructuur. Dit betekent dat organisaties zich kunnen focussen op een applicatie, zonder zich zorgen te maken om de complexe onderliggende blockchainstructuur. www.mintblue.com

Over Visma

Visma biedt software en services die bedrijfsprocessen in de private en (semi)publieke sector vereenvoudigen en digitaliseren. De Visma Group is actief in heel Scandinavië, de Benelux en Centraal- en Oost-Europa. Met meer dan 12 500 medewerkers,  1 miljoen klanten en een netto-omzet van ruim €1.741 miljoen EUR in 2020 is Visma een van Europa's toonaangevende softwarebedrijven. Kijk op www.visma.nl voor meer informatie.

Het softwareaanbod van Visma op de Nederlandse markt omvat oplossingen voor financieel beheer, HRM, inkoop en e-government. Visma Benelux bestaat uit 25 bedrijven die zich allemaal richten op bedrijfskritische cloud- en softwareoplossingen. Visma is trotse titelsponsor van Team Jumbo-Visma, ‘s werelds beste wieler- en schaatsteams.

Perscontacten

Lage Bøhren

Lage Bøhren

Press contact Head of Communication Norway +47 921 57 801
Aase Settevik

Aase Settevik

Press contact Director of Brand & Communication +47 920 49 559

Gerelateerde verhalen

Visma levert software die bedrijfsprocessen digitaliseert voor het mkb, de grootzakelijke en de (semi)publieke sector.

Visma biedt software en services die bedrijfsprocessen in de private en (semi)publieke sector vereenvoudigen en digitaliseren. De Visma Group is actief in heel Scandinavië, de Benelux en Centraal- en Oost-Europa. Met meer dan 14.000 medewerkers, en een netto-omzet van ruim €1,741 miljoen EUR in 2021 is Visma een van Europa's toonaangevende softwarebedrijven. Kijk op www.visma.nl voor meer informatie.

Visma is een van Europa’s toonaangevende leveranciers van bedrijfskritische software voor een efficiëntere en veerkrachtige samenleving. Door het werk van bedrijven en organisaties van elke omvang te vereenvoudigen en te automatiseren, verbeteren we het dagelijks leven van mensen. Met 15.000 medewerkers, 1.200.000 klanten uit de particuliere en publieke sector in de Benelux, Scandinavië, Centraal- en Oost-Europa en Latijns-Amerika, en een netto-omzet van € 2.081 miljoen in 2021, zetten we ons in om morgen beter te maken dan vandaag. Kijk op www.visma.nl voor meer informatie.

Het softwareaanbod van Visma op de Nederlandse en Belgische markt omvat oplossingen voor financieel beheer, HRM, inkoop en e-government. Visma Benelux bestaat uit 40 bedrijven die zich allemaal richten op bedrijfskritische cloudsoftware. Visma is trotse titelsponsor van Team Jumbo-Visma, een van ‘s werelds beste wieler- en schaatsteams.